Vesti

  1. Evropski Samit u Salzburgu : Vizije za Evropu – Očekivanja i Stvarnost

Tema panela „Ulaganje u regione Zapadnog Balkana“ bila je investiciona klima u ovom regionu. Predstavnici iz sveta biznisa i politike iz regiona Zapadnog Balkana izneli su svoja razmišljanja, iskustva i mogućnosti koje ovaj evropski region nudi potencijalnim investitorima.

Jelena Tadić, izvršna direktorka PPP Investment Beograd, istakla je mogućnosti za investitore, primenom modela javno-privatnog partnerstva (JPP), i objasnila investicionu klimu u Srbiji.

Ona je napomenula da su nam danas, više nego ikada ranije, potrebne privatne inicijative i korišćenje privatnog kapitala, posebno kroz JPP model, za prevazilaženje izazova u javnom sektoru i dostizanje ciljeva održivog razvoja koje su Ujedinjene nacije definisale 2015. godine.

Gospođa Tadić je govorila o projektima JPP u Srbiji i rekla da su mnogi mali projekti koji se realizuju rešili brojne komunalne probleme širom Srbije i pod „malim projektima“ se osvrnula na njihovu finansijsku vrednost, ali je njihova ekonomska vrednost za lokalno stanovništvo neuporedivo veća. „To su projekti kao što su oni iz oblasti javne rasvete, proizvodnje toplotne energije iz obnovljivih izvora energije i prirodnog gasa, javnog prevoza putnika, projekti upravljanja komunalnim otpadom, održavanja ulica i puteva i mnogi drugi“, istakla je ona.

Jelena je dodala i da su JPP projekti posebno atraktivni za ulaganje jer, osim što zadovoljavaju javni interes, atraktivni su i zbog sigurnosti po pitanju naplate potraživanja-naknade za privatnog partnera, koja je regulisana posebnim Zakonom o komercijalnim transakcijama i do sada nisu zabeležena kašnjenja po pitanju naplate naknada.

Gospođa Tadić je zaključila da su dobar pravni okvir, podrška finansijskih institucija (EBRD, EIB, IFC i komercijalnih banaka) i pozitivna investiciona klima ključni elementi koji ulaganja u Srbiju čine veoma privlačnim.

https://www.youtube.com/watch?v=ic5gAWx88zs.

Zaključen ugovor o JPP-u za održavanje puteva u Velikom Gradištu

U Opštini Veliko Gradište zaključen je ugovor o javno-privatnom partnerstvu za finansiranje, izgradnju i održavanje lokalne putne infrastrukture.

Ovim #partnerstvonadelu projektom građanima će biti omogućeno održivo, trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštita puteva, kao i nesmetano odvijanje saobraćaja tokom 10 godina trajanja javnog ugovora.

http://www.sattelevizija.com/vesti/jedna_vest/opstina_veliko_gradiste_i_preduzece_za_puteve_pozarevac_potpisali_ugovor_o_saradnji_22423121638

#VelikoGradiste
#partnerstvonadelu
#publicprivatepartnerships
#jpp

Postavljanje novih solarnih stajališta u Gradu Boru

Na teritoriji grada Bora, u okviru projekta javno-privatnog partnerstva za poveravanje gradskog i prigradskog prevoza putnika započelo je postavljanje 13 novih solarnih autobuskih stajališta.
U cilju unapređenja kvaliteta prevoza putnika i zaštite životne sredine, izgradnja solarnih stajališta doprineće pretvaranju solarne energije u energiju za napajanje uređaja.
Primena modela javno-privatnog partnerstva u gradu Boru dovodi do uspostavljanja savremenog i održivog sistema prevoza putnika.

#partnerstvonadelu
#publicprivatepartnerships
#jpp

 

U novom izdanju časopisa Instituta evropskih regiona Institute of the Regions of Europe (IRE) Salzburg, Austrija “News Region” Jelena Tadić, izvršni direktor kompanije PPP Investment Ltd, objasnila je zbog čega je javno-privatno partnerstvo ključni model poslovanja u rešavanju problema u vezi sa komunalnom delatnošću na teritoriji Srbije.

IRE okuplja evropske regione, gradove, opštine, ali i vrlo uticajne kompanije. Posebnu čast učinili su nam imenovanjem Jelene Tadić u Ekonomski odbor ove organizacije.

#partnerstvonadelu

#publicprivatepartnerships

#jpp

𝑳𝒐𝒌𝒂𝒍𝒏𝒐𝒎 𝒔𝒕𝒂𝒏𝒐𝒗𝒏𝒊š𝒕𝒗𝒖, 𝒈𝒅𝒆 𝒔𝒖 𝒛𝒂ž𝒊𝒗𝒆𝒍𝒊 𝒐𝒗𝒂𝒌𝒗𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒋𝒆𝒌𝒕𝒊, 𝒃𝒆𝒛𝒃𝒆𝒅𝒏𝒆, 𝒐𝒔𝒗𝒆𝒕𝒍𝒋𝒆𝒏𝒆 𝒊 𝒅𝒐𝒃𝒓𝒐 𝒐𝒅𝒓ž𝒂𝒗𝒂𝒏𝒆 𝒍𝒐𝒌𝒂𝒍𝒏𝒆 𝒔𝒂𝒐𝒃𝒓𝒂ć𝒂𝒋𝒏𝒊𝒄𝒆 𝒊𝒍𝒊 𝒌𝒗𝒂𝒍𝒊𝒕𝒆𝒕𝒂𝒏 𝒋𝒂𝒗𝒏𝒊 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒐𝒛 𝒑𝒖𝒕𝒏𝒊𝒌𝒂 𝒖𝒏𝒂𝒑𝒓𝒆𝒅𝒊𝒍𝒊 𝒔𝒖 𝒌𝒗𝒂𝒍𝒊𝒕𝒆𝒕 ž𝒊𝒗𝒐𝒕𝒂 𝒎𝒏𝒐𝒈𝒐 𝒗𝒊š𝒆 𝒏𝒆𝒈𝒐 𝒏𝒆𝒌𝒊 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒏𝒔𝒊𝒋𝒔𝒌𝒊 𝒗𝒓𝒆𝒅𝒏𝒊𝒋𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒋𝒆𝒌𝒕𝒊.“, istakla je za magazin „Profit“ Jelena Tadić , stručnjak za javno-privatno partnerstvo i Izvršni direktor kompanije PPP Investment Ltd.

 

 

 

 

 

 

Šta podrazumevaju veliki, a šta mali projekti? Zanimljivi osvrt na odnos velikih i malih projekata iznela je Jelena Tadić, izvršni direktor kompanije PPP Investment Ltd: „Klasifikacija na manje i veće projekte je upitna. Za opštinu sa 10-ak hiljada stanovnika i skromnim budžetom, kvalitetno rešavanje javnog prevoza putnika predstavlja ogroman uspeh jer omogućava opstanak u toj opštini i njenim prigradskim mestima. Počelo je bolje razumevanje ovih „manjih“ projekata, jer se uočava da su se institucije poput EBRD, European Investment Bank (EIB), KfW, IFC – International Finance Corporation direktno ili indirektno uključile u finansiranje pripreme kroz različite programe sa poslovnim bankama“.

 

 

Jelena Tadić, govornik i moderator panela treće po redu konferencije o javno-privatnom partnerstvu koja je održana u Beogradu putem online platforme.

https://www.pppconference.rs

 

Ponosni na jedini projekat javnog prevoza realizovan po JPP modelu koja podrazumeva nabavku 60 novih vozila sa najsavremenijim sistemima i izgradnju nove stanice.

„Nova era prevoza u Pančevu“ (Politika 07.06.2020.)

PPP Investment Ltd je osmislio i pripremio JPP projekat, Grad Pančevo prepoznao i realizovao sa privatnim partnerima.

Bravo za tim !

https://lnkd.in/d4jeaZd

#partnerstvonadelu

DRUGA SRPSKA KONFERENCIJA O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU

Konferencija o javno-privatnom partnerstvu se bavila izazovima u domenu infrastrukture i energetike i pitanjem kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći rešavanju tih izazova. Takođe su na konferenciji prikazane i neke od najboljih JPP praksi iz Srbije i regiona, a i date smernice za usavršavanje narednih JPP projekata. Verujemo da je konferencija bila dobro posećena od strane predstavnika Vlade, poslovnih ljudi, pružaoca usluga u domenu javno-privatnog partnerstva, kao i preduzetnika iz Srbije i  inostranstva.Pročitati više…

 Samit u Salzburgu:

14.Konferencija evropskih regiona i gradova

1ST SERBIAN PUBLIC PRIVATE PARTNERSHIP CONFERENCE

1st Serbian Public Private partnership Conference is dedicated to discuss infrastructure challenges and how innovations in project delivery, procurement and technology can help solve them. The aim of this conference is to connect sector investors and experts with all relevant governmental, financial and social stakeholders. Conference will cover the crucial issues with the latest models of infrastructure delivery and will be attended by government officials of the highest, major owners, developers, contractors and service providers engaged in public-private partnership. Read more…

NAJVEĆI JPP PROJEKAT

Grad Kruševac i kompanija GGE, regionalna grupa za energetske usluge, potpisali su ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) za potpunu obnovu sistema javnog osvetljenja.Vidi više…

OBNOVA JAVNE RASVETE

Radi se o uključivanju privatnog kapitala u obnavljanje javne rasvete na celoj teritoriji opštine Ada, i o upravljanju i održavanju istog u narednih dvanaest godina.Vidi više…

UŠTEDA 200 MILIONA DINARA

Grad Kruševac kroz projekat JPP će od prvog dana perioda garantovanja ostvariti novčanu uštedu, koja za ugovoreni period od 15 godina iznosi 199 miliona dinara.Vidi više…

IRE Network - Members & Cooperations

New IRE-member from Belgrade – PPP INVESTMENT MEMBER OF THE INSTITUTE OF THE REGIONS OF EUROPE (IRE) Read more…